Specialbär  |  Saskatoon  |  Sötrönn  |  Bärtry  |  Bär-aronia  |  Bären

 

Sötrönn Sorbus (Sorbus aucuparia var.edulis)

Sötrönnen är förädlad av naturstammar med speciellt sötaktiga bär. Naturstammarna har korsats med rönnens släktingarter, såsom hagtorn, päron, mispel och aronia. Genom förädling har man kunnat få fram sorter med speciellt god smak och lämplig färg och storlek.

De söta bären är större och glansigare än den vilda rönnens. Det finns flera olika slag av Sötrönn och bärens smak varierar något. En liten köldknäpp på hösten gör bären extra goda.

Användning:

- För allmänt bruk
- Till sylt, saft, gelé, likör, vin
- Till marmelad
- Som dekoration
- Till bakning
- Som tillägg till kötträtter


Innehåller:

- Rikligt med fenoliska sammansättningar (kraftiga antioxidanter med uppgift att förhindra att kolesterolet oxiderar och förvandlas till en form som gör att det kan samlas i blodkärlen). Man antar att de kan fördröja förökningen av cancerceller.
- Rikligt med klorogensyra, som antas minska risken att insjukna i s.k.vuxendiabetes.
- Karotin
- C-vitamin
- Flavonoider
- Pektin
- Eteriska oljor m.m.


 







 

Mainostoimisto Magia 2012